Led Tabela Sistemleri

Ülker Led Tabela

Ülker Led Tabela

Led Tabela Sistemi yüksek ve parlaş ışık gücünden ve tüm dikkatleri üzerine çekmesinden sebep tercih edilmektedir. Direk – endirek aydınlatma olarak kullanılmaktadır. Led Tabela sistemlerinde Renk alternatifi fazla olduğundan renkli desenler, logolar, yazılar üretilebilmektedir.

LED, ingilizce’de Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve “Işık Yayan Diyot” anlamına gelir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. LED’lerin genel görünüşü aşağıdaki gibidir.

LED’lerin ortama yaydığı ışığın frekansı, spektrumun görünür ışık bölgesine denk düşer. Bununla birlikte gözle görülemeyen frekansta ışık yayan kızılötesi (infrared,IR) veya morötesi (ultraviole,UV) LED’ler de vardır. LED’in ışık yayma mekanizmasının iyi anlaşılması için kuantum fiziği, kimya, elektronik ve optik alanlarında bilgi sahibi olunması gereklidir. LED’in en önemli kısmı yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan LED çipidir. LED çipi noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne doğru yayılması sağlanır. Şeffaf kılıflı bir LED’e dikkatli bakılırsa LED çipi gözle görülebilir.
LED’lerin yaydığı ışık, LED çipi içerisindeki yarı iletken katkı maddeleri ile ilgilidir. LED’in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır. LED imal eden firmalar kataloglarında LED’in yaydığı ışığın dalga boyunu vermektedir. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir. Örneğin InGaAlP katkılı LED 640nm dalga boyunda; GaAlAs katkılı LED 660nm dalga boyunda; GaP katkılı LED ise 700nm dalga boyunda kırmızı ışık yayar.

Led Hakkında detaylı bilgiyi www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/led.htm – 5k – linkinden edindik.Biltek Tubitak a teşekkür ediyoruz.

SGK Led Tabela

SGK Led Tabela

1.Ledler yarı iletken malzemelerdir. 2.Ana maddeleri silikondur. 3.Üzerinden akım geçtiğinde foton açığa çıkararak ışık verirler. 4.Değişik açıda ışık verecek şekilde üretilmektedirler. 5.Ledlerin gerilim-akım grafikleri üsteldir. Uygun çalışma noktasındayken ledin üzerindeki küçük bir gerilim değişimi büyük bir akım değişimine sebep olur. Yüksek akım nedeniyle bozulmaması için ledlere seri bir akım sınırlama direnci bağlanır. Böylece hassas olmayan gerilim aralıklarında ledin bozulmaması sağlanır. 6.Ledler tıpkı bir Zener diyot gibi üzerinde sabit bir gerilim düşürür. 7.Kırmızı LED yaklaşık 1,8V-15mA 8.Sarı LED yaklaşık 2V-15mA 9.Yeşil LED yaklaşık 2,2V-15mA 10.Mavi ve Beyaz LED yaklaşık 3.6V-20mA ‘de çalışır.
Eğer trafik ışığı gibi düşünülürse bu değerler akılda daha rahat kalabilir.
Ledler seri ve/veya paralel bağlanabilirler. Seri bağlantıda istenildiği kadar led seri bağlandıktan sonra 1 tane akım sınırlama direnci eklenmelidir. Paralel bağlantıda ledler değil led + direnç düzenekleri birbirine paralel bağlanmalıdır.
Led çıkmadan önce, Kutu Harflerin içinde sadece Neon kullanılabiliyordu ancak LED piyasaya girince Neonun alternatifi oldu ve Neon piyasasının % 35 ini hemen kaptı bu oran gün geçtikçe artacakmış gibi görünüyor ancak LEDin ömrü hiçbir zaman Neon kadar uzun değildir. Neonu vazgeçilmez kılan maddede budur. Led sistemleri çok küçük olduğundan her türlü Kutu harf boyutunun içine yerleştirilip aydınlatma sağlanabilmektedir. Led Tabelaları sadec Kutu Harflerde değil, büyük boyutlu ve şekilli işlerde de kullanabiliyoruz. aslında her türlü tabela sisteminde kullanılabilir ancak Normal içten ışıklı tabela sistemlerinde maliyeti yüksek olduğundan tercih edilmiyor. LED tabela sistemlerinde de ışık gücü çok kuvvetli olduğundan neon gibi parlak bir ışık verebiliyor.