[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”double” sep_color=”” class=”” id=””]Folyoların Sıvama Teknikleri[/title]

Laminasyon Makinası ile

Laminasyon makinası adı üstünde lamine eden bir makinadır. Hava kabarcıkları, buruşukluklar oluşturmadan yapışkanlı malzemeyi istemiş olduğunuz zemine yapıştırmaya yarar. Bu makinaya Folyo ( Vinil )yu bağladıktan sonra, kauçuk merdaneler in arasından geçirmek suretiyle, Translucent Folyoyu ( Vinil ) Plexiglas malzemeye yapıştırmış oluyoruz. Bu iş tecrübe gerektiren bir uygulamadır. Bu sebepten gerekli basınç ayarları ve taşma paylarını düzgün ayarladıktan sonra kaplama işlemini gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

Su ile

Işıklı Tabela ve reklamınızda kullanacağınız Plexiglas üzerine Translucent Folyo ( Vinil ) yapıştırmanın en güvenli yolu su ile yapıştırmadır. Bir kovanın içine yeterli miktarda su koyarak içine bir tatlı kaşığı kadar sıvı deterjan döküyorsunuz ve bunu iyice köpürtüyorsunuz, plexiglas malzemenizi güzelce temizledikten sonra üzerine bu hazırladığınız sıvıdan sürüyorsunuz, çok miktarda su olmamasına dikkat ediniz, sonra üzerine Translucent Folyonuzu ( Vinil ) komple açarak yerleştirin, Folyonun ( Vinil ) üzerinde sıvama raglenizle yada sıvama tarafınızla güzelce sıvamak suretiyle plexiglas ile Folyo ( Vinil ) arasındaki sıvı ve köpüğü dışarı çıkartınız, dikkat ediniz malzeme arasında hiç su ve köpük kalmasın, eğer bu işlemi yaparken plexiglas ile Translucent Folyo ( Vinil ) arasında sıvı malzeme bırakırsanız şu problemi yaşayabilirsiniz. Yaz aylarında bu işlemi yaptığınızda, havalar sıcakken sıvı malzemelerde buharlaşma meydana gelecektir.

Folyo ( Vinil )nuzdaki az bir su birikintisi buharlaştığında inanılmaz boyutlarda hava kabarcığına dönüşecektir. Bir maden para boyutundaki su birikintisi buharlaştığında 30cm. lik bir hava kabarcığına dönüşebilir. Bu sebepten bu işlemi titizlikle ve çok dikkatlice yapmak gerekir. Bu işlemi yaptıktan sonra plexiglas malzemenizi kurumaya bırakmalısınız, üzerindeki Folyo ( Vinil ) iyice kuruduktan sonra ikinci bir yapıştırma işleminiz var ise o zaman yapmalısınız.

Elle Kuru Sıvama

Bu işlemi Birka Reklam olarak tavsiye etmiyoruz. Temizlemiş olduğunuz plexiglas malzemenizin üzerine Translucent Folyo ( Vinil )yu keçe ragle kullanarak sıvama yapıyorsunuz, ancak bu işlem hiç bir zaman için tam başarılı bir uygulama olmayacaktır, ragle izleri meydana gelecektir, düzgün sırayla raglenizi vuramazsanız hava kabarcıkları oluşacaktır. Bu oluşan hava kabarcıklarını yok etmenin tek yöntemi, maket bıçağınızla yada iğne ile bunu patlatmaktır. Ancak Folynuzun ( Vinil ) delinmesi büyük bir hatadır. Bu hata size kötü sonuçlar doğuracaktır. Folyo ( Vinil ) PVC esaslı bir malzeme olduğundan genleşme ve daralmaya maruz kalacaktır.

Bu genleşme ve daralma sonucu o iğne ile deldiğiniz delik gittikçe büyüyecek ve ışık yandığında noktalar kümesi olarak sizin karşınıza çıkacaktır ve müşteriniz bu işi değiştirmenizi isteyecektir. Bu sebepten Bikra Reklam olarak bu yöntemi tavsiye etmiyoruz. Plexiglas malzememize Folyo ( Vinil )muzu düzgün bir şekilde yapıştırdıktan sonra işin demir konstrüksiyon kısmına geçelim.

Yukarıda açıkladığımız gibi tabela ve reklamınızın ölçüsüne uygun kalınlıkta ve ölçülerde demir karkastan tabela ve reklamınızın iskelelerini oluşturalım. Işıklı Tabela ve reklamınızı hazırlarken dikkat edeceğimiz hususların başında tabela ve reklamınızın derinliği gelmektedir. Işıklı tabela ve reklamlarda kullanılan derinlik minimum 12cm. maksimumda 22cm. olması gerekmektedir. Bu ölçülerin dışına çıktığımızda karşılaşacağımız sıkıntılar ise şöyledir.

Işıklı Tabela ve reklamınızın kalınlığını 12cm. den daha az yaparsak, kullandığımız aydınlatma ürünlerinin yansımalarını akşam ışık yandığında tabela ve reklamın dışından görürsünüz, yani floresan kullandıysanız bu floresanları tek tek dışarıdan baktığınızda görürsünüz. Bu gibi örneklere piyasada sık sık rastlamış olabilirsiniz. Çok kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Işıklı Tabela ve reklamınızda 22cm. den fazla bir kalınlık yaparsanız bu da tabela ve reklamınızın gölgeli olmasına, karanlık kalmasına sebep olur. Bunların yanı sıra ışıklı tabela ve reklamlarda floresanların hangi mesafelerde dizildiğinde önemi vardır. Uygun olanı 1mt yüksekliği olan bir Işıklı tabela ve reklamda 5 adet floresan kullanmanızdır. Bu uygun derinlikte yapılan tabela ve reklamınızın homojen ışık vermesini sağlayacaktır. Daha az floresan kullanırsanız yine gölgeler oluşacak ve floresanları dışarıdan sayacaksınız. Görüntü kirliliği oluşacaktır. Birka Reklam olarak böyle yanlış uygulamaların kesinlikle yapılmaması gerektiğini vurgularayak söylüyoruz. Bir tabe floresandan kar etme düşüncesi gizin iş kayıplarınıza neden olacaktır.Uzun soluklu düşündüğünüzde büyük zarara uğrarsınız.

Işıklı Tabela ve reklamınızın çerçeve sistemleri; çerçeve sistemi çok geniş yelpazeye sahipti. Bu geniş yelpazeye bir kaç örnek vererek geçeceğiz çünkü bu konu ayrı bir konu başlığında incelenmelidir. Köşebet isimli alüminyum profiller basit tabela ve reklam sistemlerinde sıkça kullanılan çerçeve sistemidir. Bu köşebentler hazır renklerde olup istenildiğinde kurumsal renklerinize göre Elektrostatik Boya kullanılarak boyanabilir. Bu köşebentlerin çeşitli ölçüleri mevcuttur. ( 10mm x 10mm / 15mm x 15mm / 20mm x 20mm / 30mm x 30mm v.s )Çaka büküm çerçeve sistemi, bu sistem pahalı olduğundan malesefki az tercih edilir ancak işin hakkıda bu sistemde verilir. Hazır caka büküm çerçeve sistemleri de mevcuttur. Bu sistemleri de tercih edebilirsiniz. Işıklı Tabela ve reklamımız için gerekli tüm malzemelerimizi hazırlamış bulunmaktayız, geriye kalan kısım tabela ve reklamın toplanması yani birleştirilmesi. Işıklı Tabela ve reklamımızın demir karkası hazırlandıktan sonra, aydınlatma elemanları yerleştirilir, daha sonrasında kenar kapamaları ve iki uzun bir kısa kenar çerçevelerin montajı yapılır. Açık kalan bir kısa kenardan plexiglas malzememiz çerçevelerin kanalından sürülerek tabelaya monte edilir.

Hazırlamış olduğumuz Işıklı Tabela ve reklamı çizilmeyecek bir şekilde paketledikten yada sardıktan sonra montaj yerine sevkiyatı yapılır. Yüksek yerlerde montaj yapılacak ise vinç vasıtasıyla tabela ve reklamın montajını yapmak en sağlıklı olanıdır, aksi halde vinç ücretini müşteri karşılamıyor diye riske girip uzun merdivenlerle bu işler yapmaya kalkışılırsa sonuçları çok kötü olabilir. Binaların pencere altlarına montaj yapılacak se halatlar vasıtasıyla tabela ve reklamı pencerelerden çekebiliriz. Işıklı Tabela ve reklamımızın Montajını yapacağımız yerde daha önceden hazırladığımız, ışıklı tabela ve reklamımızı taşıyacak olan L ayakların montajını yapıp tabela ve reklamımızı bu ayakların üzerine yerleştiriyoruz, unutmamak gerekir ki tabela ve reklamımızın çerçeve rengi ne ise ayaklarında aynı renkte boyanması gerekmektedir. Aksi halde ayaklar dışarıdan bakıldığında görüntü kirliliğine sebep olur. Ayakları normalde ilk önce Antipas dediğimiz bir boya cinsi ile boyayıp sonrada uygun rengi üzerine atarız. Böylelikle demir ayak hiç bir zaman paslanmaz ve çok uzun yıllar dayanıklı olur.

Tabela ve reklamınızın montajı bitti ve sıra elektrik sisteminin bağlanmasına geldi. Işıklı Tabela ve reklamınızı Zaman Saatine bağlamanızda fayda vardır. Hangi saat dilimlerinde tabela ve reklamınızın ışıklarının yanmasını istiyorsanız o saatlere ayarlayıp hem enerji tasarrufu yapar hem de sürekli uğraşmak ( elektriği açıp kapamak için ) zorunda kalmazsınız. Bu bağlantı işlemini tabela ve reklamcılar genelde, Firmanın Elektrikçisine yaptırırlar.

Işıklı Tabela ve reklamımızın üretimi ve montajı bitmiştir. Yapmış olduğunuz ışıklı tabela ve reklamınızın hem gündüz görüntüsünü hem de gece görüntüsünü muhakkak resimleyin. Tabela ve reklamcıların bu resmi çekmesindeki fayda, hem referans listesine eklemeleri hem de işi tam ve eksiksiz bir şekilde teslim ettiklerinin ispatı olacaktır. Işıklı Tabela ve reklamı yaptıran firmaların bu resmi iş yapıldığı gün çekmeleri, hem sigorta firmasına sunmaları ( Tabela ve reklamın kendinden kaynaklanmayan sıkıntılarından dolayı, kaza v.s hasarının karşılanmasını talep etmek ) açısından hemde tabela ve reklamın kendisinden kaynaklanan sorunlar olduğunda ( renk solması gibi ) işi yapan Tabela ve reklamcıya “iş yapıldığında bu haldeydi ancak şimdiki durumu bu” diyebilmek için iyi bir kanıt olacaktır. Işıklı Tabela ve reklam sistemini bitirdik aslında ama Işıklı Tabela ve reklamların Zemininde sadece Plexiglas malzeme kullanılmıyor, Plexiglas malzeme haricinde kullanılan ürünleri incelememizde de fayda vardır.