Aracı Giydirmeden Önce Araç Nasıl Olmalıdır ?
Bu konu zinciri oluşturan halkalardan bir tanesi, aslında önemsiz gibi görünür ama önemi büyüktür. Araç Giydirme işlemi yapılmadan en az 8 saat önce yıkanıp kapalı bir ortamda kurumaya bırakılmalıdır.
Araç yıkamasını yaparken eğer aracınız komple reklam kaplanacaksa yani tavanda da görsel bulunacaksa oto yıkamacınıza aracınızın tavanını da yıkatmayı unutmayınız, otomobillerde bu zaten yapılmakta ama minibüs ve daha yüksek araçlarda yapılmamaktadır.
Peki aracı neden en az 8 saat önce yıkamanız gerekli araçların cam kenarlarında, çıtaların da, kapı kollarının içinde, ray aralarında yıkamadan sonra su birikmekte ve bu suyun kuruması gereklidir. Bu sürede en az sekiz saattir.
Birka Reklam olarak bu süreye riayet etmeyen araçları bir gün sonrasında montaja alıyoruz yok eğer müşteri uyarılarımıza rağmen aracını geç yıkatırdıysa ve montajı da hemen istiyorsa, Araç Giydirme (Araç Üstü Reklam Giydirme) işlemini yapıyor ama garanti vermiyoruz. Suyun denk geldiği yüzeylere folyo yapışmayacak ve yapıştığını zannettiğimiz alanlardan bir kaç gün içinde folyo kalkacak ve tozlanıp yapışkanlığını kaybedecek sonrasında da araç komple baştan basılacaktır. Birka Reklam olarak 19 yıllın tecrübemize dayanarak bu bilgileri veriyor ve dikkat etmenizi önemle rica ediyoruz.
Araç Nasıl Giydirilir ? Nasıl Montaj Yapılır ?
Araç Giydirme işlemi için daha önce anlatmış olduğumuz konulara dikkat ederek oluşturmuş olduğumuz Cast Araç Giydirme malzemelerini sırası ile rulo yapıyoruz. Resim içeride kalacak şekilde ve aşağıdan yukarıya doğru sarmak suretiyle rulo yapıyoruz. Bu işlemi yapmamızdaki sebep montaja arabanın üst kısmından başlıyor olmamızdır.
Birka Reklam olarak bir hatırlatma daha yapmamızda fayda var, normalde montajı yapılmayacak folyoların ya da laminasyon çekilmiş kağıtların rulosu baskı dışarıda kalacak şekilde yapılır. Araç baskısının grafiğinin hazırlanma bölümünde dikkat edilecek hususlara değinmiştik ve bunlardan bir tanesi de baskının belirli miktarda uzun basılmasıydı. Yani aracın yüksekliği 175cm ise bunu 180 olarak daha uzun basmak, bunun sebebi ise var olacak bir hatayı önlemektir.
Aracın yan kısmandan montaja başlayacaksanız eğer tüm parçaları düzgün bir şekilde açıp hizalamalısınız ve başlangıç noktanızı kontrol etmelisiniz. Böylelikle rulo olarak hazır olan ilk Cast Folyomuzu aracımızın yan arka kısmından yapıştırmaya başlayalım.
Folyomuzu hizaladıktan sonra başından itibaren 15-20cm kadar açarız ve arkasında bulunan yağlı kağıdı ise kıvırarak folyonun arkasına gizleriz ( kesme yapmayız ) ilk önce 15-20cm.lik alanı hava kabarcıkları kalmadan Keçe ile sıvarız.
Araç Giydirme ( Araç Kaplama ) montajında genelde keçe kullanılır ancak isteğe göre sıvama tarağı da kullanılır bu sıvama tarafını direk kullanırsanız malzemenizi çizebilirsiniz, hele birde laminasyon yok ise o zaman geri dönüşü olmayan bir çizik olabilir.
Bu sebepten sıvama tarağı kullanacaksanız tarak üzerine çizme yapmayacak bez yada bu iş için üretilmiş tyvek bezde kullanabilirsiniz. İlk yapıştırma çok önemlidir. Çünkü bu malzemenizin gönyede olup olmamasının başlangıcıdır. Bu başlangıcı düzgün bir şekilde yaptıktan sonra folyonun arkasına kıvırdığımız yağlı kağıda yavaşça çekiyor ve sıvama yapıyoruz bu işlemi arabanın en alt kısmına kadar dümdüz yapıyoruz. Dümdüz diyorum çünkü arabanızda kanallar ya da çıtalar olabilir bu alanları sanki bunlar yokmuş gibi dümdüz sıvıyoruz.
Evet kanal kısmında boşluk oluştu, sanki yırtılacak gibi, bu ilk parçamızı düzgün bir şeklide sıvadıktan sonra elimize Araç Giydirme işlerinde kullanılan özel Fön makinamızı alıyoruz. Kanal yüzeyleri kanalların ortasından başlamak sureti ile sağ ve sola doğru hiç hava kalmayacak şekilde fönle ısıtarak yapıştırıyoruz. Araç Üstü Reklam Giydirme işleminin en zor kısmı bu kısmıdır. İşinde üstat bir montaj elemanı değilse, Cast Folyoyu çok ısıtmaktan dolayı yakabilir, eritebilir, malzemeye zarar verebilir.
Bu sebepten işimizi işinde ehil olana yaptırmamız da fayda vardır. Sıvama işlemini yaparken Cast Folyoyu fazla deforme etmemelisiniz yani esnetme yapmamalısınız. İkinci parçayı yaparken bu esnetme fazla ise baskılar birbirlerini tutmayacaktır ve aynı şeklide malzemeyi esnetmek durumunda kalacaksınız, buda montajınızı en az 35-50 dak. arasın da uzatacaktır.
Aracın yan yüzeyinin kaplaması bittikten sonra cam olan yüzeylerin digital fotoğraf makinesi ile resimleri çekilir ve grafik departmanına verilip One Way Vision ( Delikli Folyo ) baskılarımızı yaparız. Bu baskıları da montaj bittikten sonra cam yüzeylere uygularız. Aracın fitil kısımlarına denk gelen yerlere folyo yapışır ancak o alanlar garanti kapsamında değildir. Bu işlemler bittikten sonra aracınızın kanallı ve çıkıntılı yüzeylerini fönleyerek güzelce yediriyorsunuz yani sağlamlaştırıyorsunuz.
Karşılaştığınız hava kabarcıkları varsa eğer bunları iğne ile ya da maket bıçağınızın ucu ile sadece küçük bir delik açarak havasını çıkarıyorsunuz. Bu işlemi maket bıçağınızı ucu ile yaparken 2-3mm lik çizik şeklinde yaparsanız eğer havanın değişiminden sonra ( sıcak-soğuk) o çizik genişleyecek ve belirginleşmeye başlayacaktır. En son olarak ta bu aracın yüzeyini komple ispirto ile siliyor ve referanslarınıza eklemek için resimlerini çekiyorsunuz.
Araç Giydirmenin Ömrü Nedir?
Araç Giydirme işlemini yapmadan önce işi yaptıracağınız firmadan garantinizi alınız. Genelde Araç Giydirme işlerinde 1 yıl ile 3 yıl arasında garanti verilir. Ancak bu uygulama düzgün yapıldığın da uzun yıllar kullanılabilir.
Birka Reklam olarak kendi firma araçlarımızı 5 yıl önce yaptığımız görsellerle kullanmaya devam etmekteyiz. Yukarıda anlattığımız tüm özelliklere dikkat ederek Araç Giydirme işlemi yaparsanız senelerce bir sıkıntı olmadan kullanabilirsiniz.
Aracınızı yıkamaya verdiğinizde firma ile yıkanmamasına dikkat ediniz. Çünkü fırça ek yerlerine zarar verebilir.
[…] araç giydirme uygulamaları öncesinde araç giydirmede yasal işlemler ve reklam vergisi, araç giydirmede montaj şekli ve ömrü, araç giydirme de grafik tasarım teknikleri hakkında detaylı bilgi alan Scudo Sports, kendileri […]